piątek, 16 sierpnia 2019

Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami

Zastanawiałam się jak nazwać to danie. Czy jest to pizza/tarta/a może zapiekanka? Padło na tartę, ale nazwa nie jest tutaj najważniejsza - liczy się smak, a tutaj nasuwa mi się jedno określenie - 🎇 petarda. Danie zniknęło od razu po wyjęciu z piekarnika, a miałam nadzieję, że trochę zostanie i zabiorę następnego dnia do pracy. Niestety nie udało się, ale jest powód, żeby upiec je ponownie 😉

Ciasto posmarowałam keczupem, zamiast sosu i żeby nie było suche. Ja wybrałam keczup pikantny, ale każdy rodzaj się nadaje. Można też zrobić domowy sos pomidorowy z ziołami, jeśli nie chcecie wykorzystać keczupu.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pierś kurczaka (pojedyncza)
250g pieczarek
keczup do posmarowania ciasta
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
1 cebula
1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
1 opakowanie mozzarelli
przyprawy: po pół łyżeczki czosnku granulowanego, ostrej papryki, majeranku
sól, pieprz 

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce. Ja do pieczenia wykorzystuję papier, w który jest owinięte ciasto, on się świetnie nadaje i nie trzeba marnować dodatkowego papieru do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta z każdej strony i dociśnij, żeby się nie odwinęły. Ciasto posmaruj keczupem, cienką warstwą, ale żeby pokryła całe ciasto.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, oliwki przekrój na pół. Poukładaj warzywa na cieście francuskim. 

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, pierś kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, przełóż mięso, dopraw czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem solą i pieprzem, wymieszaj i smaż aż mięso straci surowość. Dodaj pokrojone pieczarki i pokrojoną chilli, lekko posól, wymieszaj. Smaż, do momentu, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje - około 10 minut. 

Gorące pieczarki i kurczaka przełóż na ciasto francuskie. Mozzarellę odsącz, pokrój w plasterki i poukładaj na wierzchu tarty. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 25 min. Mozzarella się roztopi, ciasto francuskie urośnie, a jego spód i brzegi się zarumienią.


3 komentarze:

  1. przepis w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, szkoda że ciasto francuskie nie dla mnie :(((. Reszta jak najbardziej. Ale rodzina zje ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie to wygląda a tu właśnie pora obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter